5 Elementen

De reis naar de wijsheid van het Oosten

Zoals al eerder geschreven ben ik vanuit mijn eigen disbalans (chronische buikklachten) op onderzoek uitgegaan omdat de Westerse geneeskunde mij niet verder kon helpen. Vanuit mijn onderzoek ben ik o.a. uitgekomen op de Chinese 5 elementenleer. Dat er in het Oosten veel oude wijsheden bestaan en dat ze het daar anders aanpakken dan hier, dat wist ik al, maar wat ik te weten ben gekomen tijdens mijn studie en verder onderzoek, daar ging een wereld voor mij open.

Energie

Wat bekijken ze daar ‘de mens’ toch vanuit een ander perspectief dan dat we hier doen. Ze zien ‘de mens’ niet als een afgescheiden individu, maar als een groot energetisch veld dat met alles verbonden is. Bedenk eens wat voor een effect dat heeft op diagnosestelling, behandelmethodes en hoe de ‘patiënt’ zelf ook naar zijn of haar levensstijl kijkt.

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is ook gebleken dat alles energie is, waaronder wij ‘de mens’ en dat alles met elkaar verbonden is. Bron: Gaia.

Wat mij zo intrigeert uit de Chinese 5 elementenleer is dat ze alles bekijken vanuit Qi (energie) en Yin & Yang. Als er balans is dan loopt alles soepel, is er een flow. Is er een disbalans dan loopt alles stroef, ga je tegen de stroom in en kan er ‘ziekte’ ontstaan. De kunst van een gebalanceerd, gezond en vitaal leven is dus om je Qi in balans te krijgen; Yin & Yang in balans. Dit is wel heel kort door de bocht, maar daar komt het wel op neer. Het goede nieuws is, is dat we daar zelf controle over hebben, je kunt dus ook zelf (en soms met behulp) in balans brengen. Met andere woorden; jezelf genezen, maar daar later meer over.

Wat zijn de 5 elementen?

Water – staat voor flexibiliteit, diep invoelen, naar binnen gericht en zoute voeding
Hout – staat voor groei, ontwikkeling, van binnen naar buiten gericht en zure voeding
Vuur – staat voor zichtbaarheid, inspireren, transformeren en bittere voeding
Aarde – staat voor moeder aarde; verzorgen, stabiliteit, betrouwbaar en zoete voeding
Metaal – staat voor structuur, discipline, spiritualiteit en scherpe voeding

 

5 elementen

Hoe kunnen de 5 elementen jou helpen?

Alles bestaat uit 1 of meerdere elementen. Een mens heeft volgens de Chinese leer 3 elementen. Als jij weet uit welke elementen jij ‘bestaat’ dan heb je als het ware een blueprint van jezelf. Je komt erachter wat je krachten, uitdagingen en aandachtspunten zijn. Welke elementen je ‘mist’ en hoe je die kunt activeren om weer in balans te komen.

Wil je er meer over weten? Neem dan contact op via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Chinese 5 Elementen

Geef een reactie